Hoppa till sidans innehåll

Handikappsystem "Karlstadsmodellen"


Det är roligt att kunna tävla mot varandra på riktigt även när man skjuter i olika klasser. Därför har vi i Karlstad tagit fram ett handikappsystem som vi tycker fungerar bra. Vill någon testa så är det bara att ladda ner bifogade Excellfiler.

Utgångspunkten är SM-resultaten och, för tavla delvis, gällande svenska rekord. Ur SM-resultaten används vinnarrresultat och medelvärden för varje klass. Efter varje års SM görs uppdateringar av filen med ytterligare en SM-resultatlista. Det blir således allt träffsäkrare vinnar- och medelresultat för varje år. För taveltävlingar viktas dessutom de svenska rekorden lika med medelresultaten för SM-vinnarna. På så sätt blir även små klasser likvärdigare gentemot de stora klasserna. I de fall tävlande flyttar upp en klass på samma avstånd och tavelstorlek kan individens resultat räknas i systemets bägge åldersklasser.

Principen är att alla vinnarresultat och medelresultat i SM, oavsett klass, är likvärdiga med varandra (i tavla även svenska rekord). Handikappsystemet tar med i beräkningarna att det är olika avstånd till medelvärdet beroende på klass. Även toppsegerresultats olika värden beaktas där så krävs i några mallar.

Riktvärde för alla ronder är HCE som alltid har 0 i handikapp. Det vill säga att HCE-skyttar alltid får det slutresultat de skjuter. Alla övriga uppgraderar principiellt sina skjutpoäng till en typ av "HCE-resultat". 

Handikappsystem för tavla inomhus

Handikappsystem för tavla utomhus 720-rond

Handikappsystem för tavla utomhus 900-rond

Handikappsystem för jaktrond

Handikappsystem för fältrond

Handikappsystem för 3D-rond

 

Trissen

I Karlstad har vi även en klubbtävling med handikapp, kallad Trissen, där man skjuter under 5 tävlingsdagar och handikappet ändras beroende på vad man sköt veckan innan. Vi använder en korrektionsfaktor gentemot 300 poäng. Prova gärna bifogad fil:

Trissen handikappsystem för fem deltävlingar

Uppdaterad: 12 SEP 2018 19:17 Skribent: Gunnar Persson
Epost: Adressen Gömd

 

 dopingvaccinering

 

 

 

trygg

Facebook

Postadress:
Karlstads BK - Bågskytte
Ann-Sofie Boström, Ålvägen 13
66340 Hammarö

Kontakt:
Tel: 054837388
E-post: This is a mailto link

Se all info