Hoppa till sidans innehåll

Handikappsystem "Karlstadsmodellen"


Det är roligt att kunna tävla mot varandra på riktigt även när man skjuter i olika klasser. Därför har vi i Karlstad tagit fram ett handikappsystem som vi tycker fungerar bra. Vill någon testa så är det bara att ladda ner bifogade Excellfiler.

Utgångspunkten är SM-resultaten och, för tavla delvis, gällande svenska rekord. Ur SM-resultaten används vinnarrresultat och medelvärden för varje klass. Efter varje års SM görs uppdateringar av filen med ytterligare en SM-resultatlista. Det blir således allt träffsäkrare vinnar- och medelresultat för varje år. För taveltävlingar viktas dessutom de svenska rekorden gentemot medelresultaten för SM-vinnarna. På så sätt blir även små klasser med få deltagare likvärdigare gentemot de stora klasserna. I de fall tävlande flyttar upp en klass på samma avstånd och tavelstorlek kan individens resultat räknas i systemets bägge åldersklasser. Flyttar en 60-klassare upp till elitklass räknas denne även i 50-klassen, alltså på tre ställen. I handikappsystemet ska man alltså alltid tävla i sin åldersklass, inte gå upp en klass för att man brukar göra det. För juniorer dock som även väljer att tävla i senior-SM görs inga justeringar för juniorresultat utan de räknas som seniorer.

Principen är att alla vinnarresultat och medelresultat i SM, oavsett klass, är likvärdiga med varandra (i tavla även svenska rekord). Handikappsystemet tar med i beräkningarna att det är olika avstånd till medelvärdet beroende på klass. För skogsronder används standardavvikelser på segerresultat genom åren för att det ska bli mer korrekt jämförelse mellan klasser och att Compound inte missgynnas.

Riktvärde för alla ronder är HCE som alltid har 0 i handikapp. Det vill säga att HCE-skyttar alltid får det slutresultat de skjuter. Alla övriga uppgraderar principiellt sina skjutpoäng till ett "HCE-resultat". 

Handikappsystem för tavla inomhus

Handikappsystem för tavla utomhus 720-rond

Handikappsystem för tavla utomhus 900-rond

Handikappsystem för jaktrond

Handikappsystem för fältrond

Handikappsystem för 3D-rond

 

Trissen

I Karlstad har vi även en klubbtävling med handikapp, kallad Trissen, där man skjuter under 5 tävlingsdagar och handikappet ändras beroende på vad man sköt veckan innan. Vi använder en korrektionsfaktor gentemot 300 poäng. Prova gärna bifogad fil:

Trissen handikappsystem för fem deltävlingar

Uppdaterad: 12 SEP 2018 19:17 Skribent: Gunnar Persson
E-post: Adressen Gömd

 

 dopingvaccinering

 

 

 

trygg

Facebook

Postadress:
Karlstads BK - Bågskytte
Ann-Sofie Boström, Ålvägen 13
66340 Hammarö

Kontakt:
Tel: 054837388
E-post: This is a mailto link

Se all info